Energetika

Határon átnyúló intézkedések az energiaszegénység megelőzésére és felszámolására (EnerTy)

2023. december 1-én új projektünk indult el.

PROJEKT CÍME: Határon átnyúló intézkedések az energiaszegénység megelőzésére és felszámolására

RÖVIDÍTÉS: EnerTy

Projekt időtartama: 24 hónap (2023. 12.01. – 2025. 11.30.)

A projekt által megcélzott kihívás és cél, hogy javítsa a döntéshozók ismereteit és tudatosságát, valamint fokozza az együttműködést köztük és a végfelhasználók között a háztartási energiaszegénység megelőzése és felszámolása terén.

A programterületen a háztartások mintegy 13%-a küzd energiaszegénységgel, emiatt fokozottan ki vannak téve a társadalmi kirekesztés kockázatának is. A növekvő energiaárak pedig tovább fokozzák az energiaszegénység problémakörét az amúgy is hátrányos helyzetben élőknél. Ezért szükség van az energiaszegénység valós kiindulási helyzetének és lehetséges megoldásainak meghatározására: helyszíni adatokat kell gyűjteni és azonosítani kell a már energiaszegénységben élő és a hamarosan energiaszegénységbe kerülő háztartások számát. Az energiaszegénység egy többdimenziós probléma, amely jelentős kihívás elé állítja azokat a kulcsfontosságú szereplőket és döntéshozókat, akik konkrét lépéseket tudnak tenni annak megelőzésére, felszámolására. Először is, számukra egy kiindulópontot kell teremteni a cselekvéshez, másodsorban pedig fel kell vázolni az elérhető megoldásokat.

A projekt célja az energiaszegénység csökkentése azáltal, hogy javítja az energiahatékonyságot és ösztönzi a megújuló energiaforrások háztartásokban történő felhasználását.

PROJEKT PARTNEREK

Vezető partner:

  1. Pomurjei Helyi Energiaügynökség, Szlovénia

Projekt partnerek:

  1. E-zavod Projektfejlesztési Intézet, Szlovénia
  2. IMRO-DDKK Nonprofit Kft., Magyarország
  3. Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., Magyarország

A projekt az Interreg VI-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

<< vissza