Energetika

Új projekt indult az energiaszegénység leküzdésére

2023. december 1-én indult útjára az IMRO részvételével, a szlovén-magyar összefogásban megvalósuló „EnerTy” elnevezésű projekt, melynek keretében – sok más tevékenység mellett – feltérképezésre kerülnek az energiaszegény háztartások Zala és Vas vármegyében, 50 energiaszegénységgel küzdő háztartás energetikai tanúsítványa készül el, és legalább hat önkormányzat részvételével stratégiát dolgozunk ki a térség energiaszegénységének csökkentésére.

Mit értünk energiaszegénység alatt? Olyan háztartásokat, melyek jövedelmük jelentős részét (legalább 15%-ot) költik energiafogyasztással kapcsolatos kiadásokra (fűtés, üzemanyag), alacsony energiahatékonyság (pl. hőszigeteletlen ház) és alacsony jövedelem miatt. A korábban végzett kutatások alapján az érintettek nagy része tartósan ki tudna kerülni az energiaszegénységből, ha valamilyen formában segítséget kapna otthona energiafogyasztásának csökkentéséhez, és így a kiadások mérsékléséhez.

Az EnerTy projekt többek között ehhez is segítséget ad: mintegy 50 háztartás fog személyre szabott eszközöket kapni az elektromos áram és fűtőanyag használat mérsékléséhez. A kétéves projektet a Szlovénia – Magyarország Interreg program finanszírozza, magyar oldalról az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. mellett a szombathelyi székhelyű Westpannon Nonprofit Kft. vesz részt, szlovén oldalról pedig a térségfejlesztéssel és energiahatékonysággal foglalkozó eZavod és a LEA Pomurje (ők egyben a koordinátorok). A projekt indító találkozójára Mártonhelyen (Martjanci, Szlovénia) került sor december 19-én, a LEA Pomurje központjában.

 

<< vissza