Energetika

Új nemzetközi projekt indul az elektromos hálózat leterheltségének csökkentésére

ESINERGY néven cégünk részvételével új projekt indult az Európai Unió Interreg Duna Régió Programjának keretében, melynek célja olyan megoldások felkutatása, tesztelése és népszerűsítése, melyek csökkentik az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hálózatba táplálása által okozott túlterhelést.

A 2024 januárjában kezdődött, 3 éves kezdeményezés keretében 12 országból fognak össze partnerek innovatív megoldások kipróbálására, így a projekt konzorcium lefedi a teljes Duna régiót (azaz a Duna vízgyűjtő területét). A megújuló energiák hálózatba táplálásának problematikája már a sajtóban is egyre nagyobb figyelmet kap, és komoly fejtörést okoz a hálózatüzemeltetőknek, energiatermelőknek és a szabályozó hatóságoknak. A projektben ezért konkrét megoldásokat fogunk kipróbálni, ezek eredményéről beszámolunk a döntéshozóknak, és segíteni fogjuk a megfelelő szabályozási környezet kialakítását.

Magyarországon a bemutató tevékenységek keretében egy megújuló energia közösség kerül kialakításra Lentiszombathelyen, a Zala Vármegyei Önkormányzat vezetésével és cégünk támogatásával. Cégünk ezen felül vezető szerepet tölt majd be a konzorciumban a tapasztalatok megosztásában: irányításunk mellett minden partner országban személyes találkozók és rendezvények keretében ismertetjük az eredmények a döntéshozókkal és új energiatermelők és -fogyasztók kerülnek bevonásra.

<< vissza