Energetika

Labdarúgással az amazonasi esőerdők védelméért

Az esőerdők védelme egy olyan globális és létező probléma, amely nemcsak a Dél-Amerikai vagy az Afrikai területeken élőket érinti, hanem bennünket is, hiszen az esőerdők pusztulásáért leginkább mi európaiak vagyunk a felelősek a túlzott fogyasztási szokásaink miatt.

Amazonas dél-közép equadori területén élő őshonos Sarayaku bennszülöttek hosszú ideje küzdenek élőhelyük, az esőerdők védelméért, melyet legutóbb egy nagy olajtársaság akart elpusztítani, szerencsére sikertelenül. Az itt élők küzdelme több területen is zajlik: oktatás, egészségügy, kommunikáció, önkormányzati szinten, és 2015-ben a labdarúgással is ez a cél.

A Sarayaku sportclub az első profi labdarúgócsapat, melyet egy ecuadori őshonos nép hozott létre. A csapat jelenleg a profi bajnokság másodosztályában játszik, és a cél többek közt a Nemzeti Labdarúgó Kupában való előkelő helyezés elérése, továbbá az, hogy minél magasabb szinten lehetősége legyen a csapatnak felhívni a figyelmet az amazonasi esőerdők védelmére, és a környezettudatosság, fenntarthatóság fontosságára.

Vajon lehetséges az esőerdőket megmenteni a sporttal? A válasz egyértelműen igen, hiszen a labdarúgás a világon a legnépszerűbb sport. A labdarúgás az a sport, amely egyesíti a különböző vallásokat és kultúrákat, ezáltal erősítheti a kampány üzenetét a társadalom felé.

Amennyiben te is támogatni szeretnéd a csapatot az alábbi linken tájékozódhatsz a lehetőségekről: http://www.cdsarayaku.org/#!strengthens-the-message-about-the-living/ck5f

<< vissza