Energetika

Fontos a klímaváltozás és a körkörös gazdaság

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán rendezték meg az Európai Unió SYMBI projektje keretében szervezett második projektismertető találkozót. A rendezvényt az Interreg Europe programjában magyar partnerként közreműködő Pannon Novum Regionális Innovációs Nonprofit Kft. szervezte. A három éve indult körkörös gazdasággal és a hulladékgazdálkodási témákkal foglalkozó projekt együttműködésének célja, hogy segítse a különböző régiókat egy olyan fenntartható gazdaság kiépítésében, amely ellenáll a környezeti terhelésnek és a klímaváltozásnak.

A programban hét ország kilenc partnere dolgozik az ipari szimbiózis és a körkörös gazdaság népszerűsítésén. Egy 2015-ben elfogadott uniós javaslatcsomag értelmében a tagállamoknak 2020 végére kell elvégezniük azokat a törvényi szabályozásokat, amelyek lehetővé teszik a minél hatékonyabb újrahasznosítást, legyen szó energiaforrásokról vagy alapanyagokról.

A következő évek legfontosabb célja az lesz, hogy a döntéshozók segítségével megpróbálják azokat az elemeket a szakpolitikai eszközök tárházába beépíteni az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Programjának pályázati rendszerébe, amelyek a felhívásokba és a megyei klímastratégiát megcélozva elősegíthetik a körkörös gazdaság megvalósulását a térségben.

A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával és Magyarország Kormányának társfinanszírozásával valósul meg.

<< vissza