Energetika

Indulnak az energiaközösségek!

Az első magyar megújuló energia közösség megalakulása után nem sokkal, 2024 januárjában cégünk is egy új projekt megvalósításába kezd. Az Európai Unió Interreg Duna Régió programja által finanszírozott, 3 év futamidejű NRGCOM nevű projektben 12 nemzetközi partnerrel karöltve azon fogunk dolgozni, hogy minél szélesebb körben megismerjék a szakemberek és a nyilvánosság a megújuló energia közösségekben rejlő lehetőségeket, valamint támogatni fogjuk a szakpolitikai keretrendszer és konkrét energiaközösségek kialakítását.

Mit jelent az, hogy „megújuló energia közösség”? Olyan helyi közösségek (azaz lakosok és non-profit szervezetek alulról építkező szövetsége), amely a helyben megtermelt megújuló energiát a közösségen belül használja fel. Ez egy fontos lépés a helyi gazdaság és közösségek erősítése, a megújuló energiaforrások hatékonyabb kiaknázása felé. Az ilyen, Európa nyugati felén már több országban nagy hagyományokkal rendelkező gazdasági- és érdekközösségek fő célkitűzése nem a profitszerzés, ezért a keletkező hasznot a közösség hasznára fordítja (pl. energiahatékonysági intézkedések támogatásával).

Az NRGCOM projekt három fő célkitűzést kíván elérni: 1) A megújuló energia közösségek jogi, működési és társadalmi környezetének kialakításának támogatása, 2) A figyelem felkeltése és a lakosság ösztönzése energiaközösségek létrehozására, illetve azokhoz való csatlakozásra, 3) Meglévő vagy tervezett megújuló energia közösségek támogatása. A számos tevékenység mellett cégünk egyik fő feladata az lesz, hogy létrehozzon egy szakemberekből álló nemzetközi hálózatot, amit számos eszközzel fog támogatni (pl. tapasztalatcsere on-line portálon, tanulmányutak, képzések, tananyagok, személyes tanácsadás stb.)

További információk az energiaközösségekről:

<< vissza