Energetika

Lentiszombathelyi energiaközösség: első fókusz csoport megbeszélés

2024. május 29-én megrendezésre került a Lentiszombathelyi energiaközösség létrehozásához kapcsolódó első fókusz csoport találkozó, melynek célja az itt előkészítés alatt álló energiaközösség bemutatása, és a helyi érdekelt felek javaslatainak, észrevételeinek megvitatása. A Duna Interreg Program támogatásával megvalósuló ESINERGY projekt keretében szervezett eseményre célzottan hívtunk résztvevőket: önkormányzatok képviselőit, civil szervezeteket, egyetemeket, elektromos hálózat üzemeltetőket, műszaki szakértőket.

 

Már így, az előkészítés korai stádiumában is hasznosnak bizonyult a különböző érintett felek közötti egyeztetés kezdeményezése, egy közös gondolatmenet kialakítása. A moderált, interaktív beszélgetés során intenzív eszmecsere alakult ki, ami a visszajelzések alapján jó alapot teremtett a további közös munkához. A találkozó elején Pácsonyi Imre, a Zala Vármegye Önkormányzata alelnöke köszöntette a jelenlévőket, és áttekintést adott az Önkormányzat által a közelmúltban végrehajtott intézkedésekről és jelenlegi tervekről az energetika területén. Ezt követően Heves Gábor (IMRO-DDKK Nonprofit Kft.) és Kárpáti Veronika (Zala Vármegye Önkormányzata) ismertette a workshop menetét, illetve áttekintést adott az ESINERGY projektről.
Az idő legnagyobb részében három, illetve négy fős kis csoportokban az alábbi kérdéseket tekintették át a résztvevők: az energiahálózat stabilitása (azaz mi lehet egy lehetséges áramszünet oka), mit okoz egy áramszünet, mit lehet tenni ellene, mik a térségben a villamos csúcsteljesítmény kezeléshez szükséges erősségek és akadályok, milyen hatást vált ki a csúcsteljesítmény javítása a lakosság, ipar, önkormányzat és nemzetgazdasági szinten.
A mostani ülést a tervek szerint szeptemberben fogja követni egy második: akkor már reményeink szerint a lentiszombathelyi energiaközösség megvalósításának konkrét tapasztalataira fókuszálva.

 

<< vissza