Energetika

NRGCOM projekt – Sajtóközlemény

Új nemzetközi projekt indult az energiaközösségek támogatására

Budapest, 2024. március 15. 12 ország 13 projektpartneréből és 14 stratégiai partneréből álló konzorciummal útjára indult az NRGCOM projekt, melynek nyitórendezvényét március 12. és 14. között tartották Budapesten. A projekt célja az ún. energiaközösségek létrehozásának segítése a megújuló energiaforrások hatékonyabb kiaknázása és a helyi gazdaság erősítése érdekében.

Az Európai Unió által társfinanszírozott Interreg Duna Régió Programjának támogatásával, 2024 januárjában indult NRGCOM projekt átfogó célja egy olyan szakmai és működési környezet kialakítása, amely lehetővé teszi az energiahatékonyság növelését az alacsonyabb energiaköltségek, a nagyobb ellátásbiztonság és a mérsékeltebb üvegházhatású gáz kibocsátás érdekében.

Ebben a projekt központi szerepet szentel az energiaközösségeknek. Ezen non-profit közösségi vállalkozások a lakosságot, közintézményeket és kisvállalkozásokat segítik abban, hogy egymás között osszák meg a megújuló energiaforrásokkal (pl. napelemmel) termelt elektromos áramot. Ez azon túl, hogy az energiaközösségben részt vevő termelők és fogyasztók számára gazdaságilag előnyös, erősíti a helyi gazdaságot és csökkenti az elektromos hálózat leterheltségét.
A 2024. március 12. és 14. Között, a Mercure Hotel Castle Hill Budapestben megrendezett projekt nyitó rendezvényen és partnertalálkozón felszólalt többek között a nemzetközi projekt konzorciumot koordináló Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) igazgatója, Haász Zoltán. Beszédében felvázolta az NRGCOM projekt főbb céljait: „Célja az energiaközösségeket szabályozó nemzeti jogi keretek áttekintése, a belső működési gyakorlatok elemzése, fejlesztése, fenntartható működési stratégiák kidolgozása. Ezen túlmenően a projekt célja az optimális működési környezet előmozdítása szakpolitikai ajánlások kidolgozásával.”
Haász úr vezetésével a projekt nagy hangsúlyt fektet a széleskörű szemléletformálásra és a közösségi önellátás gondolatának terjesztésére. A nemzetközi projektpartnerek által végrehajtott figyelemfelkeltő kampányok és szakmai rendezvények célja a megújuló energiára való átállás felgyorsítása a Duna-régióban.
A projekt nemcsak a szélesebb szakmai közönség tudásának bővítését helyezi előtérben, hanem a partnerek közötti közvetlen tapasztalatcserét is támogatja. Így a projekt egy „Energiaközösség Nagykövetek” hálózatának nevezett szakértői közösséget is létrehoz. Ezen „nagykövetek” mentorálni fogják az energiaközösségi kezdeményezéseket, és folyamatos támogatást nyújtanak a legjobb gyakorlatok minél gyorsabb megvalósításához.
Haász úr végezetül kiemelte azt is, hogy a projekt összegyűjti a legjobb gyakorlatokat és nyilvánosan elérhetővé teszi egy újonnan létrehozott on-line adatbázisban. Ez pedig egy részletes szakpolitikai kiadvány fogja kísérni, melyben a projekt eredményei alapján a helyi döntéshozókat segíti az energiaközösségek működési környezetének kialakításában.

Az NRGCOM projekt projektpartnerei:
Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) mint vezető partner, valamint IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft. Nagykanizsa; Dél-Csehországi Innovációt Támogató Ügynökség (JAIP); Forschung Burgenland GmbH.; Isztriai Regionális Energia Ügynökség (IRENA); Savinjska, Šaleška és Koroška Régió Energiaügynöksége (KSSENA), Szlovénia; Pazardzhik Térségi Önkormányzat (PRA), Bulgária; Sumadija és Pomoravlje Regionális Gazdaságfejlesztési Ügynöksége (REDASP), Szerbia; Román Energiavárosok Hálózata (OER); FORS Montenegro – Észak-Montenegró Fejlesztéséért Alapítvány; Deggendorf Technológiai Intézet (DIT), Németország; Nemzeti Energiaklaszter (NEK), Szlovákia; Szövetség az Energiahatékonyságért és Megújuló Energiaforrásokért (AEER), Moldova.
A projekt időtartama: 2024. január 1. – 2026. június 30.
Teljes költségvetés: 2 026 442 EUR

Az NRGCOM projekt az Interreg Duna Régió Program támogatásával valósul meg, az Európai Unió társfinanszírozásával.
A projekt előrehaladásával kapcsolatos további részletekért és újdonságokért kövessen minket a közösségi médiában:
https://www.facebook.com/nrgcomproject https://www.linkedin.com/company/nrgcomproject
https://www.instagram. com/nrgcomproject/

 

<< vissza