Energetika

Elkészült Lenti Város Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve

A horvát-magyar Interreg program által finanszírozott SEPIaM-CC projekt zárórendezvényén bejelentésre került, hogy elkészült Lenti város Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve (SECAP). A dokumentumot az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. munkatársai készítették, továbbfejlesztve az ugyancsak az ő közreműködésükkel tavaly elkészült városi klímatervet.
A dokumentum sorra veszi a város CO2 kibocsátásával kapcsolatos főbb ismérveket és javaslatokat fogalmaz meg a szennyezőanyag kibocsátás csökkentésére. Az akcióterv továbbá részletesen foglalkozik a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodáshoz szükséges intézkedések bemutatásával. A városi stratégiai dokumentumok közül ebben az akciótervben jelenik meg először az energiaszegénység témája. Így először bemutatásra kerül maga a téma, majd konkrét javaslatokat fogalmaz meg az ehhez kapcsolódó, szociális alapon történő épületenergetikai korszerűsítésekkel kapcsolatban.
Az Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében megvalósuló „A határon átnyúló állami intézmények kapacitásnövelése a fenntartható energiatervezés és energiakezelés, valamint az éghajlatváltozás enyhítése terén” című, röviden SEPIaM-CC projekt részeként ez volt az utolsó tevékenység. Magának a projektnek a hivatalos lezárására 2022. február 16-án került sor, a lenti Thermal Hotel Balance rendezvénytermében megrendezett zárókonferencia keretében. A rendezvényen többek között felszólalt Horváth László, Lenti Város Polgármestere, a projektet magyar oldalon koordináló Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány képviselője, valamint Štefan Žohar, a konzorciumot vezető Pomurjei Energatikai Ügynökség képviselője.

<< vissza