Energetika

Az IMRO moderálta a SYMBI projekt keretében tartott első workshopon

SYMBI project workshopAz IMRO-DDKK meghívást kapott, hogy részt vegyen az Interreg Europe által finanszírozott SYMBI projekt keretében tartott első stratégiai workshopon, melyen 9, hét EU országbeli partnerszervezet találkozott (Spanyolország, Olaszország, Finnország, Lengyelország, Szlovénia, Görögország és Magyarország képviseletében), azzal a céllal, hogy az ipari szimbiózis és a körkörös gazdaság népszerűsítésére és elterjesztésére irányuló regionális politikák és programok megvalósítását optimalizálják.

Az 5 éves projekt célja az erőforrás-hatékony gazdaságra való áttérés elősegítése ipari szimbiózis útján, területi szinergiákat létrehozva a hulladék- és energiacsere valamint a melléktermékek, mint másodlagos erőforrások hasznosítására. E célból számos tapasztalatmegosztó tevékenységre kerül sor a bevont regionális hatóságok és érdekeltek közt.

A workshops fő célja a projekthez szorosan kapcsolódó témák megbeszélése, beleértve:
• Azokat a kihívásokat és korlátokat, melyek akadályozzák a körkörös gazdaság üzleti gyakorlatainak bevezetését
• A körkörös gazdaság európai stratégiája (akcióterv)
• Akadályok elhárítása és ösztönzők kialakítása a privát szektor befektetéseinek elősegítésére

A workshop fő konklúzióit illetően elmondható, hogy a körkörös gazdaság, ill. az ipari szimbiózis megvalósulásának legjelentősebb akadályai között van az előnyökkel kapcsolatos információ-hiány, a nagyfokú bürokrácia, továbbá a megfelelő infrastruktúra és a tudatosság hiánya. Ezzel egyidejűleg, a K+F-be való megnövekedett befektetések, a bizalomépítés, a kulcs gazdasági szereplők közötti együttműködés erősítése és a zöld közbeszerzés elősegítése a főbb előmozdító tényezők. Jó gyakorlatok is említésre kerültek a workshopon, mint például a METANOGENIA Spanyolországban ill. INLATE Olaszországból vagy a rizstermesztés egyes módjai.

A résztvevők szintén megvitatták a releváns uniós politikákat, melyek célja a körkörös gazdaság terén megvalósuló magánszektorban való beruházások elősegítése, ilyen politikák például az EU Körkörös Gazdasági Csomagja, az Útvonalterv egy Erőforrás-hatékony Európa felé vagy Európa biogazdasági stratégiája és a lehetséges akadályok is szóba kerültek, melyek megnehezítik ezen eszközök regionális szinten történő gyakorlatba való ültetését (szigorú nemzeti törvények, bizonytalanságok a bevezetésben stb.) A körkörös gazdaság, illetve az ipari szimbiózis elősegítésére irányuló pénzügyi eszközök közül az Európai Beruházási terv és a Horizon 2020 kerültek szóba.

A másfél napos workshop zárásaként szó esett a jelenlegi magyarországi pénzügyi eszközökről és azok hatásosságáról is.

A SYMBI workshopon történő részvétel kollégáink számára is nagyon konstruktív volt, mivel betekintést nyerhettünk a körkörös gazdasággal és ipari szimbiózissal kapcsolatos jelenlegi legjobb gyakorlatokba és kihívásokba, emellett pedig lehetőség nyílt a szakértői hálózatunk bővítésére is.

<< vissza