Energetika

Az esőerdők védelme a mi ügyünk is

Augusztus 9-e az Őshonos Népek Nemzetközi Világnapja, amely alkalmából az Amazonas esőerdők helyi vezetői idén is arra hívták fel a figyelmet, hogy az esőerdők kivágása komoly problémákat okoz a CO2 kibocsátás vonatkozásában.

Az esőerdők védelme globális probléma, mivel a túlfogyasztás, a fogyasztói társadalom átalakulása, nagyon komoly következményeket idéz elő. Több szervezet is, köztük például a REDD+, vagy a RIA is az Amazonas esőerdők megóvásáért, a fakivágások csökkentéséért küzd. Az esőerdők közel 2,4 millió négyzetkilométernyi területet jelentenek az Amazonas-medencében. Ez a terület nyolcszor nagyobb, mint Olaszország.

Az erdőterületek elpusztítása a második legfőbb okozója a globális felmelegedésnek. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15%-ért az erdők elpusztítása a felelős, így az esőerdők védelme kulcsfontosságú kérdés a klímaváltozás során.

A RIA az egyik olyan szervezet, amely felvette a harcot a nagy cégek ellen, amely nemcsak az üvegházhatású gázkibocsátásért küzd, hanem széleskörű szociális juttatást is biztosít az őslakosok otthonának védelme, jogi elismerése és ez által az erdei ökoszisztémák szolgáltatásainak megóvása érdekében. „Minden esetben az a cél, hogy az esőerdők területei jogilag elismertek, védettek legyenek, az ott élőket támogassuk, és törődjünk otthonaikkal.” – mondta Thomas Brose, az Európai Klímaszövetség elnöke. A 2,4 millió négyzetkilométernyi amazonasi esőerdőből közel 1 millió négyzetkilométernyi terület már jogilag is védetté vált, ám ez még kevés. Ezek a területek nemcsak otthont nyújtanak az itt élők számára, hanem nagyon fontos szerepük van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is.

párizsi csúcsA klímaváltozás, azon belül az esőerdők védelme is a 2015 decemberében megrendezésre kerülő Párizsi Klímacsúcs egyik központi témája lesz. Ez a konferencia kiemelkedő fontosságú lesz a jövőre nézve, mivel olyan nemzetközi klíma-megállapodáshoz kell vezetnie, amely lehetővé teszi a globális felmelegedés mértékének 2°C alatt tartását.

<< vissza