Energetika

A felkészülés és a közösségi akarat a kulcs a jó pályázathoz – tapasztalatok az Otthon Melege társasházi pályázattal kapcsolatban

Társaságunk sikeresen vett részt az Otthon Melege Program társasházi pályázatainak előkészítésében.

A pályázatra való felkészülés a gyakorlatban folyamatos konzultációt, együttgondolkodást jelent a tervezővel, mérnökökkel, energetikusokkal, hiszen akár négy-öt korszerűsítési variáció kidolgozása is szükséges lehet. Ebben a folyamatban cégünk végig ügyfelei mellett áll, segítve a legoptimálisabb megoldás megtalálását.

Közel 60 megkeresésünk volt, amelyből 25 pályázat szakértői dokumentumainak elkészítésére kaptunk megbízást, ebből 23 társasház döntött úgy, hogy bizalmat szavazva nekünk, cégünket bízza meg a pályázat előkészítésével, a szükséges felmérésekkel, vizsgálatokkal, tervezéssel és a számításokkal. A 23 általunk előkészített társasházi pályázatból 15 nagykanizsai 7 keszthelyi és 1 marcali társasház.

Tapasztalataink alapján még a legjobb, legalaposabb tervezéssel, a sok-sok konzultáció után összeállított dokumentáció alapján is, a társasházak egy része úgy dönt, hogy végül nem indul a pályázaton, általában azért, mert vagy nagyon magas lenne beruházási a költség, vagy nem tudná biztosítani az önerőt. (Nem, vagy drágán kapna hitelt, és/vagy nem képzett megfelelő felújítási alapot, stb.)

Azonban ott, ahol ügyfeleink indulnak, jellemzően magas, 45, de inkább 47-48 százalékot megközelítő támogatási intenzitást lehet elérni a teljes beruházási költség arányában. Mivel a pályázat elbírálása nem csak a beérkezési sorrend alapján történik, hanem a támogatói döntés során előnyt élveznek azok a pályázatok, ahol a költségek arányában a legnagyobb széndioxid csökkenés érhető el, biztosak vagyunk abban, hogy az általunk előkészített pályázatokkal ügyfeleink sikeresen fognak szerepelni az elbírálás során.

Érdekességek a vizsgált társasházi épületeknél:

  • A legidősebb társasház 1967-ben épült, a legfiatalabb 1985-ben. Legtöbb 1967 és 80 között épült.
  • A legkisebb lakásszám 9 lakás, a legnagyobb 60. (A legtöbb társasház 15-20 lakásos volt.)
  • A legtöbb társasház a 60-as és 70-es években épült tégla blokkos épület, egy lépcsőházzal, földszinttel és 3 vagy 4 emelet szintosztással. A pályázók 20 százalékánál volt pinceszint.
  • A társasházak túlnyomó többségükben egyenes rétegrendű lapostetővel záródtak.
  • A legtöbb társasházi lakásban egyedi – parapet konvektoros – fűtés működik.

<< vissza