Energetika

Fölöslegesen megvásárolt élelmiszerek sorsa – Légy tudatos vásárló!

imagesAz ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai alapján évente 1,3 millió tonna élelmiszer vagy készétel válik hulladékká. Ez a termelésnek mintegy 30 százaléka, ami szemétként végzi világszerte.

Európában ez mintegy 29 millió tonna tejipari terméket jelent, ami a világ tejtermelésének a 20 százalékát jelenti, melyet elpazarolunk.

Magyarországon az Élelmiszerbank adatai szerint a háztartásokban évente, mintegy 400 000 tonna élelmiszer romlik meg vagy válik feleslegessé.

Tudta–e Ön, hogy a magyar családok 42 százaléka rendszeresen kidobja az élelmiszert? Ennek a kiváltó okai 10-ből 8 esetben az érzékelt minőségváltozás, az esetek ötödében pedig a szavatossági idő lejárata, vagy pusztán csak azért, mert megmaradt. A magyar háztartásokban pékáruk, főtt ételek, zöldség és gyümölcs, húsféleségek, valamint folyékony élelmiszerek kerülnek a leggyakrabban a szemetesbe és a lefolyóba – derül ki a Tetra Pak országos felméréséből.

Ebből az országos szintű szemléltető kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 4 százaléka napi szinten, 27 százaléka heti szinten, és 11 százaléka pedig havi gyakorisággal dob ki élelmiszert. Ennek a legnagyobb részét a pékáruk (53%) illetve a főtt ételek (43%) teszik ki.

A felmérésből kiderül az is, hogy a Magyarországon élőknek, csak a 30 százaléka komposztálja vagy hasznosítja állateledelként újra az ételt.

Ezért is szeretnénk ezzel a cikkel felhívni a figyelmüket a vásárlási szokásokra. Tudatosan kell, hogy vásároljunk! A tudatos vásárlói gondolkodásmód kialakítása nagyban hozzájárul szokásaink átformálásához.

<< vissza